Rotfylling

Rotfylling

Dersom du har behov for rotfylling er det en behandling du kan få utført hos oss. Noen ganger velger vi å henvise til rotfyllingsspesialister i nærområdet. Det gjelder spesielt dersom

  • det er unormal rotanatomi
  • vi ikke finner alle rotkanalene
  • en gammel rotfylling må gjøres om
  • rotkanalene er trange

 

Hva er rotfylling

Rotfylling utføres ved at man åpner tannen og fjerner nerven. Nervekanalene utvides og vi skyller nøye med antibakterielle midler. Nervevevet erstattes så med et naturgummimateriale. Selve tannen og roten blir stående uforandret.  Når nerven fjernes mister du følelsen av hvor hardt du tygger på tannen. Tannen blir i tilegg sprøere. Behandlingen gjør at tannen og roten blir noe uthult. Disse faktorene sammen gjør at risikoen for frakturer både i krone og rot øker. Derfor vil vi ofte anbefale å lage krone på rotfylte tenner, men det lar seg gjøre å bygge tenner opp i kompositt også.

 

Hvorfor rotfylle

Det er tre hovedgrunner til at vi må rotfylle tenner

  • Karies til nerven
  • Inflammasjon i nerven, pulpitt
  • Betennelse på rotspissen, apikal periodontitt

 

Karies til nerven

Dersom man har et hull som går helt inn til nerve-vevet må tannen rotfylles. Stort sett vil en ha smerter ved slike dype hull, men noen ganger er det ingen symptomer.

 

Inflammasjon i nerven, pulpitt

En pulpitt er meget smertefull og smertene kommer ofte i rier. Smerteriene utløses gjerne pga varme, men kan også oppstå spontant eller pga kulde. Mange opplever at det lindrer å ha kaldt eller lunkent vann i munnen. Det er ofte vanskelig å lokalisere hilken tann smertene kommer fra. Det kan være lurt å forsøke å banke lett på tennene med baksiden av en kulepenn under en smerte-rie for å lokalisere hvilken tann som er opphavet til smerten.

 

Betennelse på rotspissen

Ved murrende ubehag og tyggeømhet er det som regel en betennelse på rotspissen som forårsaker smertene. Nerven i tannen er død, men betennelsesvevet på rotspissen presser på det omkringliggende vevet og gir smerter. Noen ganger får man en pussfylt hevelse, abcess. Dersom pusset tømmer seg gjennom slimhinnen, som en liten kvise, har man en fistel. Betennelser på rotspissen er ofte helt uten symptomer og oppdages når vi tar røntgenbilder. De asymptomatiske rotspissbetennelsene må også behandles med rotfylling.